Skip to content
» Startsidan Nyheter
Nyheter
Styrelsen informerar november
Skrivet av Ingegerd Lindström

Årets sista styrelsemöte hade vi den 13 november. Denna gång var vi, för första gången, i Eesti maja på Wallingatan. SOV är i full färd med att flytta sina saker dit så det var en aning rörigt men jag tror det kan bli fint där när allt är klart. Sammanträdesrummet är ett gemensamt rum för flera föreningar med baltisk tillhörighet så det måste vi boka i förväg.  Det ska bli intressant att se hur det kommer att fungera när allt är inflyttat och klart.

Eftersom vi fått en helt ny kommun, och med denna en helt ny kommunfullmäktige som förmodligen inte vet lika mycket om svenskarnas historia i området som Nuckö kommun gjorde, beslöt vi att sammanställa en broschyr om estlandssvenskarna och lämna över till var och en i kommunfullmäktige och även till tjänstemännen i den nya kommunen. Vi räknar med att den kan vara klar i vår.

Vi diskuterade också Hemvändarveckan 2018 och beslöt att vi förlägger den till 7 - 13 juli 2018. Vi hade flera förslag på aktiviteter och en del av dem kan ni läsa om i nästa nummer av Medlemsbladet men hela programmet är ännu inte klart. Vi återkommer om det men boka redan nu in den veckan!

Vi fick en rapport om att et antal medlemmar varit på Mickogården och stängt för vintern. Vattnet är avtappat och storstugan städad. Erik Johansson hade tillverkat en fin bokhylla som sattes upp och Aare Kalm besökte oss för att få nycklar till gården. Han kommer att vara vår "gårdskarl" och se till huset under vintern och hjälpa till med gräsklippning under sommaren med mera.

Aibolands museum fyller 25 år och Torsdagstanterna fyller 20 år och detta kommer man att fira den 28 december i år. Föreningen kommer att uppvakta museet med en penninggåva.

Styrelsen beslöt att inte ha någon Vinterfest 2018. 

 

 
Rapport från styrelsen oktober
Skrivet av Ingegerd Lindström

Oktobers styrelsemöte hölls den 9:e. Vi beslöt att de som är i Estland vid Allhelgona-helgen skall träffas på Mickogården för att städa. Erik Johansson tog på sig att tillverka en bokhylla till stora rummet där vi kan ha böcker, tidningar och annat informationsmaterial.
Göte informerade om att den 25 oktober skall alla Rickul/Nuckös saker flyttas från Roslagsgatan till Estniska huset på Wallingatan. Roslagsgatans lokal skall vara helt tömd den sista november. Ove, Erik och Ingemar åtog sig att transportera bort det mesta av vårt material från arkivet.
Vi beslöt att ställa in den traditionella funktionärsträffen i år på grund av att vi inte ännu vet hur det kommer att fungera i de nya lokalerna.

Nästa års insamlingar kommer att gå till hjälpbehövande i Nuckö och Mickogården. Nästa sammanträde blir i Estniska huset den 13 november. 

 

 

 

 
Hembygdsgård
Skrivet av Ingegerd Lindström

alt

 

Föreningen har fått en Hembygdsgård i Estland!

Vår förening har fått en mycket generös gåva från en av våra medlemmar, Jürgen Lewerenz. Gården ligger i Birkas och består av en huvudbyggnad, en bastu samt tre lador/uthus. Här finns el och vatten indraget och alla bekvämligheter man kan önska sig. Vår tanke med gården är att använda den som en samlingsplats för våra medlemmar på sommaren, både de som har hus i området och de som bara kommer på kortare besök. Vi vill ha ett bibliotek där, ha olika aktiviteter och i framtiden kunna hyra ut rum tillfälligt. Ännu är det för tidigt att besluta exakt vad som vi skall använda gården till men det blir definitivt en samlingspunkt för alla medlemmar.

Om du har förslag på olika användningsområden så hör gärna av dig till styrelsen!

Den 14:e juli kommer vi att anordna ett Öppet hus där och den som vill kan komma mellan klockan 13.00 och 17.00 och bekanta sig med gården.

Välkomna!

 
Årsmöte
Skrivet av Ingegerd Lindström

 

Årsmöte 2017  Mats Ekmans stipendium

Årsmötet 2017 är avklarat. Vi var ca 70 personer som träffades på Immanuelskyrkan i Stockholm. Willy Heyman skötte själva årsmötet som vanligt med bravur. En av frågorna på årsmötet var hur vi skulle hantera den fina gåva vi fått av en av våra medlemmar. Det är en gård i Birkas som skall skänkas till föreningen. Det blev ett enhälligt beslut att föreningen tar in gården i sin ekonomi och verksamhet. Viktigt att säga att det inte är skrivet ännu men gåvogivaren har sedan september förra året klart deklarerat sin avsikt.

Årets mottagare av Mats Ekmans stipendium blev fyra herrar som tillsammans med en femte medlem har samlat material och skrivit boken "Rickul/Nucköområdet under sovjeiskt styre 1944-1991". Deras gedigna arbete med att samla material, intervjua människor och översätta beställda artiklar har resulterat i en mycket viktig bok. Därför var valet av stipendiater i år lätt för styrelsen att ta. Varför det endast var fyra av fem författare som fick stipendiet beror på att den femte medlemmen avled för ett antal år sedan.

 
Vinterfesten
Skrivet av Ingegerd Lindström

img 0508img 0501          

Vinterfesten hölls lördagen den 4 februari och det var ca 40 personer som mötte upp i Rågsveds Folkets Hus. Vi fick äta en god klimpsoppa som Gunvor Strömbom hade tillagat och till detta var det gott bröd. Efter kaffe med kaka såg vi en film som hette "Fäkatern". Filmen bygger på en sann historia och berättade om Endel Nelis, en duktig fäktare, och hans liv som lärare i en skola i Hapsal. Filmen visade bekanta vyer då den utspelades i Hapsal på 50-talet. Men den visade också hur livet under ockupationen kunde te sig, med rädsla för att tala fritt, rädslan för att bli deporterad och hur livet ändå hade sin gång. Mer om Vinterfesten och filmen kan ni läsa i nästa nummer av Medlemsbladet. 

 

 
Broschyr om Roslep
Skrivet av Ingegerd Lindström

RoslepbroschyrenGöte Brunberg har skrivit en 20-sidig tvåspråkig broschyr om sin hemby Roslep med namnet "Rooslepa, Rootsikeelne küla Eesti läänerannikul/Roslep, En svenskspråkig by vid Estlands västra kust". I den beskriver han kortfattat byns historia från dess grundande fram till nutid och också något om byns natur. Broschyren är främst riktad till Rosleps nuvarande estnisktalande befolkning men den har även svensk parallelltext.

Broschyren finns inte till försäljning men du kan ladda ned den i pdf-format genom att klicka här. Filen är ganska stor (16 MB) så det kan ta tid att ladda ned den över en långsam internetförbindelse.

Klicka på bilden för att förstora den!

 

 

 
Ny bok om Spithamn
Skrivet av Göte Brunberg

Spithamnboken

I den tvåspråkiga boken "Spitham, Küla mis meeles/En by att minnas" presenterar Juta Holst byn Spithamn med fokus på etnografi och kulturhistoria. En by vars säregna lokala kultur och livsstil dog ut vid evakueringen av byborna till Sverige. Under sovjettiden dominerades byn av krigsmakten (kustbevakning och flygvärn), byns kolchos krympte ihop och byn förtvinade.

Boken kan beställas från Svenska Odlingens Vänner SOV. Klicka här för att komma till SOV:s hemsida.

 
Ny bok om estlandssvenskarna
Skrivet av Ingegerd Lindström

altSkribenten Mikael Sjövall och fotografen Patrik Rastenberger har de senaste två åren dokumenterat den estlandssvenska kulturen genom att intervjua och fotografera   estlandssvenskar i förskingringen. Resultatet är en reportagebok som gestaltar det som återstår av den svenska kulturen och det svenska språket i Estland. Den estniska verkligheten kompletteras med avstickare till Gammalsvenskby i Ukraina samt Stockholm och Gräsö i Sverige. Boken är en värdefull dokumentation av den estlandssvenska kulturens olika skepnader och Sjövall sätter fingret på den ömma punkten: "utrotningshotade kulturer och språk behöver institutioner såsom skolor och daghem för att överleva, annars förskjuts språket från den offentliga sfären till den privata. Och om svenskan blir en privat fråga i stället för en kollektiv angelägenhet i Estland så kommer den estlandssvenska kulturen att sakta men säkert att försvinna."

 

 

Boken finns att beställa på SOV:s hemsida och kostar 200 kr för medlemmar i SOV samt 250 kr för icke medlemmar. Plus porto.

Den finns också att köpa på Aibolands museum, i S:t Mikaelskyrkan i Tallinn, på Roosta stugby samt i affären i Derhamn.

Den 2 juli klockan 13.00 presenteras boken på Aibolands museum.

 
Ny bok om Roslep
Skrivet av Göte Brunberg

RoslepbokenI boken ”Gårdar och torpställen i Rosleps by på 1930-talet” gör Manfred Hamberg en tänkt vandring genom sin hemby. Under vandringen beskriver han varje gård och torp och lämnar detaljerade uppgifter om de personer som bor där.

Manfred Hamberg hann avlida innan boken kom ut men den har bearbetats och färdigställts av Bengt och Eva Heyman och kompletterats med kartor och fotografier.

Beställning görs hos Maja Granberg, tfn 070-7983869, eller med e-post till  Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den . Priset är 80 kr + porto 42 kr.

Klicka på bilden för att förstora den!

 
<< Start < Föregående 1 2 Nästa > Slut >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL