Styrelsen informerar 2023-03-29
Information från styrelsemöte 2023-03-26
Ekonomi
Ekonomin är god.
Medlemmar
Antalet betalande och registrerade medlemmar är för närvarande ca 650, men väntas öka efter att påminnelsebrevet om medlemsavgiften skickats ut.
Framtidskommittén
Anders Peedu rapporterade från mötet de haft den 17 mars med Framtidskommittén och om aktiviteten i form av ett möte som planeras. Man förordade lokalen i Estniska Huset då vi som hyresgäster kan disponera den utan kostnad. Som föredragshållare hoppas man kunna engagera överstelöjtnant Joakim Paasikivi, vars mamma kom från Estland. Nästa möte äger rum i slutet av april. Kommittén fortsätter med sin planering.
Årsmötet
Styrelsen beslöt att föreslå årsmötet oförändrade medlemsavgifter för 2024, dvs 200 kr för ordinarie medlem och 50 kr för ungdomsmedlem upp till 25 år.
Margareta Hammerman är beredd att prata till filmen om flykten med m/s Juhan. Vi lyssnar gärna till helheten av hennes berättelse. Maria Gilbert berättar om sin flykt från Estland.
Anneli skriver ner namnen och hur många lotter var och en köper som betalar in pengar i förväg till utlottningen av lapptäcket som sker på årsmötet.
Bok om dräkter
Estlandssvenskarnas Kulturförvaltning har flera projekt som har kontaktpunkter med kulturföreningar i Sverige, bl a en bok om estlandssvenskarnas folkdräkter. De undrar om vi känner till någon som har mycket kunskap om estlandssvenska dräkter. Som förslag nämndes Ida Koinberg. Lena Melin berättade att hon har en kjol som vävts enligt originalmönster. Om de tycker det är intressant kan de kontakta Lena.
SOV arrangerar en studieresa till Estlands Nationalmuseum i Tartu i maj där det finns estlandssvenska textilier och föremål.
Intervjuer i sommar med Tartu museum
År 2025 planeras en stor utställning på Historiska museet i Tartu om estlandssvenskarna där Kulturförvaltningen har blivit involverad, och man vill att den estniska Kulturförvaltningen bidrar med olika föremål. Inför utställningen vill Tartu museum ha lite information om estlandssvenskarna. De tänker komma till vårt område och intervjua folk som kan berätta om livet förr i tiden och nu. Förslag på personer att intervjua är Brita Söderberg och Maria Gilbert.
Allmänna arvsfonden
Ingegerd informerade om vad som hänt efter Göte Brunbergs bortgång. Vi har fått tre hårddiskar varav en inte går att öppna, men vi har ännu ej fått hans dator. Ingegerd tar kontakt med juristen om att vi behöver Götes dator då vi fortfarande saknar material som rör föreningen.
Hemvändarveckan
Preliminärt program för hemvändarveckan:
Lördag 8/7 Kafédag eller strandfest. Datum ej bestämt ännu.
Söndag 9/7 Gudstjänst i Rosleps kapell, gemensam middag på Roosta Stugby. Ingegerd pratar med Tiiu Tulvik om musik samt bokar middagen.
Måndag 10/7 Talko, Mickogården, eller strandfest.
Tisdag 11/7 Rundtur kring Herrgården i Rickul med Baron Wolmar von Taube.
Onsdag 12/7 Tovning, Mickogården.
Torsdag 13/7 Resa till Odensholm med vandring. Ansvar: Erik
Fredag 14/7 Besök Aibolands museum. Ingegerd undersöker om det är möjligt.
Mickogården
En planeringsdag på Mickogården i påskveckan behöver bokas in för att ta beslut om vilka arbeten som behöver utföras innan vi kan hyra ut något rum.
Krister Wikström har varit i kontakt med Indrek Mets om ytterdörren i huvudbyggnaden.
Beslöts att köpa ett sjutillhållarlås till dörren.
Ett stort tack framfördes till Carl-Axel och Barbro Adelman för deras arbete med att tömma Göte Brunbergs hus i Roslep.
Övrigt
Den 26-27 augusti äger 2023 års nationella släktforskardagar rum i Östersund.
Hove-herrgård i Rickul är till salu för 76 400 euro.
En digital prenumeration har startat för tidningen Lääne Elu.
Förslag har framförts om att skapa specifika mejladresser till några i styrelsen. Detta diskuteras vidare på planeringsmötet på Mickogården i april.